среда, 23. фебруар 2011.

Pursuit drill (Potera)

Pošto smo obradili u proteklom periodu neke osnovne termine vezane za 4-3 formaciju u pojedine odbrambene akcije (Cover 1, Cover 2/Tampa 2) ono na šte ćemo sada skrenuti pažnju jedno je od najbitnijih delova igre u odbrani. To je PURSUIT (potera). Od načina izvršavanja ovog elementa zavisi i način na koji će protivnik doživljavati vašu odbranu. Prilikom analize nekog tima, obraćanje pažnje na njihov PUSUIT može nam dati jasnu indikaciju da li je to motivisana i disciplinovana ekipa ili ne.

Iako se na prvi pogled ne stiče utisak o posebnoj važnosti PURSUITa, kada se malo bolje upustite u analizu pojedinih segmenata igre dolazite do saznanja da je PURSUIT od esecijalne važnosti za vašu igru u odbarni a pogotovo za njenu efikasnost. Naizgled proste defanzivne akcije uz kvalitetan PURSUIT mogu vrlo lako vašoj odbani doneti epitet, žestoke.

U čemu je caka? PURSUIT tj. potera, je unapred određena kretnja svih igrača odbrane ka igraču koji ima loptu. Ako ste pažljivo čitali prethodne postove koji obrađuju temu Cover 2 mogli ste da pročitate da se sve odbrane koje se služe ovom odbranom oslanjaju na brzinu i PUSUIT. Šta to u stvari znači? Kada napad izvede svoju akciju i odbrana ustanovi na koju se stranu uputio igrač sa loptom, tada se svi igrači odbrane daju u poteru za njim. Da bi ova potera imala smisla tj. da bi zadovoljila određene principe kao što su pozicija odbrambenog igrača, linija povratka (CUTBACK), CONTAIN neophodna je izuzetna disciplina, fizička priprema i motivacija odbrambenih igrača. Ukoliko uigrate i naučite svoje igrače od malih nogu da budu disciplinovani i da svoj PURSUIT rade stalno, vrlo brzo ćete postati svedoci da se igrači vaše odbrane tako reći roje oko igrača sa loptom u vrlo kratkom vremenu i da je broj osvojenih jardi napada po akciji dosta manji. Ovakav način igre omogućava vašoj odbrani da bude dosta agresivnija jer zna se da će svaki od igrača odraditi svoj posao, ispratiti svoju liniju potere što onda omogućava vašim igračima da se usredsrede na preotimanje lopte napadu. Jedna od ekipa koja je ove sezone bil poznata u NFLu po broju preotetih lopti je Čikago. Osnovni razlog takvog njihovog uspeha je neumorna potera za loptom što kao što smo rekli dovodi do toga da se igrači odbrane roje oko lopte što onda dovodi do toga da je mogućnost da neko od njih izbije loptu iz napadačevih ruku dosta veća. Evo jednog primera:




Kao što možete videti na slici svaka linija potere je označena linijom i strelicom. Korišćene su različite boje da ne bi došlo do zabune (DL - plava, LB - crvena, DB - zelena). Šta vidimo na slici? RB je krenuo u desnu stranu (levu stranu odbrane). Prvi koji bi trebalo da stigne do njega je DE na strani na koju je RB krenuo i to par jardi iz LOS (ja često tu poziciju zovem -1). Sledeća pozicija koju obezbeđuju odbrambeni igrači je na LOS i to je pozicija 0. Tu poziciju obezbeđuju SLB, DT i SS. Sledeća pozicija je 0,5 i ona je na oko 2,5 jarda od LOS i nju obezbeđuju DT i DE sa suprotne strane. Na 5 jadi od LOS, pozicija 1, dolaze MLB i CB. Na 10, 15 i 20 jardi od LOS tj. na pozicijama 2, 3 i 4 dolaze WLB, FS i CB sa suprotne strane. Isti princip važi i za trečanje na suprotnu stranu. Treba napomenuti da tokom ove vežbe RB trči punom brzinim putanjom koja je široka (oko brojeva) i zadržava tu brzinu tokom cele kretnje. Igrači odbrane se postavljaju na svoja mesta pre izvođenja lopte kao da je u pitanju prava akcija. Nakon izvođenja lopte DL izlazi iz stava i nakon par koraka kreće u svoju liniju potere. LB rade svoj klasičan READ step ili jedan sklek i kreću u svoje linije potere. DB prvo rade par koraka unazad (BACKPEDAL ili SHUFFLE u zavisnosti od tehnike koju ih učite) i kreću ka svojim linijama potere i pozicijama na terenu. Svaki od igrača odbrane mora da stigne do RB i da ga dodirne sa obe ruke pri tom ne remeteći njegovu brzinu i omogućavajući mu da istrči zadatu putanju.
U prethodnom primeru je prikazan PURSUIT kod širokog trčanja. Postoji još jedan način potere ovoga puta kod trčanja kroz sredinu. Ovaj način potere se često zove CORAL dril. Na narednoj slici prikazan je PURSUIT i CORAL dril koji će Juniorska reprezentavija Srbije raditi u sklopu svojih priprema.


Nadam se da će u vašim pripremama ove sezone ovaj element naići na svakodnevno uvežbavanje i primenu! 

Нема коментара:

Постави коментар