среда, 9. фебруар 2011.

Pattern Read: III deo - Igra LB

Pošto smo pogledali kako bi CB trebalo da tretira princip PATTERN READ u Cover 2, prelazimo sada ka poziciji LB i njegovih zadataka po ovom pitanju.

OLB - W, S, LOLB, ROLB

OLB koji je tako reći zadužen #2 trebalo bi da igra tzv. VERTICAL HOOK tehniku. To u stvari znači da je njegov zadatak da kontroliše vertikalnu kretnju #2 do HOOK zone i prioritetno će tretirati ovaj prostor. Od kretnje #1 zavisi igra OLB.

#2 Out - #1 Fade


Ako #2 krene vertikalno, OLB ga preuzima i prati motreći na kretnju #1. Ukoliko #1 nastavlja da ide vertikalno spolja (FADE ruta) onda se može očekivati kombinacija gde oba hvatača idu vertiklano ili gde će jedan od njih ići duboko ka spolja što od OLBa  zahteva da presretne tu kretnju (ROB) kao što je prikazano na gornjoj slici.

#2 Go - #1 Go


Na slici je prikazana situacija u kojoj OLB preuzima #2 ne dozvoljavajući mu da uđe u sredinu. U situaciji gde i #1 ide vertiklano sa unutrašnje strane (GO ruta) OLB može očekivati dve kombinacije. Prva je da oba hvatača odu vertikalno (ALL GO) ili da jedan od njih promeni pravac oštro ka unutra (DIG ruta).

#2 Out/Corner - #1 Hitch



U situaciji kada #2 forsira vertikalnu kretnju, a #1 ostaje plitko (HITCH/SHALLOW) OLB treba da prepozna HIGH-LOW kombinaciju. U tom slučaju zna da CB pokriva dublju rutu tako da on mora da napadne i presretne HITCH i to sa unutrašnje strane.

#2 Flat



Ovo je možda i najlakša reakcija za OLB u Cover 2. Kada ustanovi da #2 ide oštro spolja (FLAT ruta) očekuje se neka kombinacija gde #1 ide unutra (SLANT/CURL ruta). Zadatak OLB je da presretne rutu #1.

MLB - ILB

Pošto smo prikazali zadatke i željene reakcije OLB prelazimo na MLB. U Cover 2 LB se tretiraju kao primarna odbrana trčanja a kod pariranja formacijama sa više hvatača najčešće se OLB postavljaju tako da smanje rastojanje do hvatača a da pri tome ne ugroze rupu koju pokrivaju. Od LB se traži da prvo ustanove koji je tip akcije, pas ili trčanje, i da onda shodno tome adekvatno reaguju. Zarad ove teme koju obrađujemo tretiraćemo situacije kada je MLB ustanovio da je u pitanju pas akcija.

Sa stanovišta MLB kao što smo predočili u jednom od ranijih tekstova njemu je najbitnije da kod odbrane pasa ustanovi ko je hvatač #3. Na narednim slikama MLB je prikazan kao M dok je drugi LB bilo da je SAM ili WILL prikazan kao B. Dva najčešća slučaja za MLB su sledeća:

2x2


U ovoj situaciji MLB tretira #3 bilo da ode na jaku ili slabu stranu. U ovom slučaju B (SAM) tretira #2 i preuzima ga. Za B važe pravila koje smo predstavili u pređašnjem segmentu o OLB.

3x1



Na ovoj slici možete videti da MLB i dalje tretira #3 dok B tretira F. Nije prikazana pozicija još jednog LB, ali vam je već jasno da on tretira #2 i da za njega važe pravila iz prethodnog segmenta o OLB. Iz svega navedenog zaključujemo da će svi LB pokrivati hvatače koji su neposredne pretnje njihovim zonama.

Нема коментара:

Постави коментар