четвртак, 10. фебруар 2011.

Pattern Read: IV deo - Igra FS/SS

Poslednji deo koji obrađujemo u okviru ove mini serije o PATTERN READ principu je igra FS/SS. Nakon prethodnih tekstova postaje očigledno da je njihov zadatak da postave takoreći krov nad celom odbranom i da omoguće ostalima da igraju ispod njega. Da bi svoj zadatak obavili efikasno, moraju da poznaju princip PATTERN READ. On im pomaža da prevaziđu manjkavosti kao i da na što bolji način potpomognu ostale igrače i tako učine ovu odbranu još efikasnijom.

Prvo na šta FS/SS treba da obrati pažnju je #1 na njihovoj strani. Pozicija #1 određuje nivo opasnosti da se odbrana nadigra nekim dubokim pasom na spolja. Takođe na šta se mora obratiti pažnja je i ko je #2 hvatač na osnovu napadačke formacije, 2x2 ili 3x1.




Nakon izvođenja lopte, FS/SS posmatra EMOL da bi ustanovio pas ili trčanje. Pošto je prepoznao pas akciju, FS/SS usmerava svoju pažnju na sledeći način, #1 - QB - #2.

#1 Curl/Curl & Go - #2 Flat



U ovom slučaju FS/SS bi trebalo da bude strpljiv i ne presreće CURL rutu #1, već da osigura svoju poziciju (eliminiše CURL & GO) sa unutrašnje strane #1.

#1 Hitch - #2 Go/Corner





Kada #2 krene vertikalno a #1 ostane plitko, FS/SS bi trebalo da očekuje neku od HIGH-LOW kombinacija. On mora da se povlači pozadi sa unutrašnje strane #2 i da ga pri tome pritiska i pomera ka autu. Sve vertikalne rute FS/SS mora da pokriva od unutra ka spolja.

Dupli Slant


Ako #1 i #2 krenu ka sredini vertikalno ne ugožavajući FS/SS (dve SLANT rute) u tom slučaju FS/SS ne mogu mnogo pomoći. Onda njihov zadatak postaje obezbeđenje dvostruke rute (SLANT & GO) tako što će ostati iznad #1 zadržavajući unutrašnju poziciju u odnosu na njega.

Video: Cover 2 Double Slants

#1 Dig - #2 Hitch/Shallow


Pošto je #2 ostao plitko, on nije opasnost po duboku zonu, te stoga FS/SS bi trebali da nadziru #1 koji ide vertikalno. Sa time da #2 ide plitko FS/SS moraju da ostanu sa unutrašnje strane #1 i da pretpostave njegovu kretnju duboko ka unutra (DIG ruta).

Video: Cover 2 Safeties

Jedan detalj koji sam zaboravio da pomenem je šta to predstavlja vertikalnu opasnost po Cover 2!?

Pod vertiklanom kretnjom/rutom podrazumeva se svaka kretnja hvatača koja prelazi nivo LB bez okretanja ramena na bilo koju stranu.

Evo još nekoliko klipova vezanih za Cover 2 PATTERN READ.

Video: Cover 2 High/Low
Video: Cover 2 Vertikalno
Video: Cover 2 Fade/Out

Нема коментара:

Постави коментар