четвртак, 3. фебруар 2011.

Cover 1 "Robber"

Ovo je jedna od najzastupljenijih akcija u celom AFu. Popularna je iz prostog razloga jer iz nje može uspešno blicovati a da se pri tome ne remeti mnogo zadatak koje igrači imaju, to važi posebno za LB jer se u zavisnosti od toga ko im je meta (kog RB posmatraju) oni mogu spuštati u blic bez obzira na protivničku formaciju kao i na odbrambenu postavku. Termini koje ćete često sretati vezanih za ovu odbranu su "Man free" kao i "Cover 1 Man". Cover 1 kao termin definiše samo jednu strvar, jednog sejftija koji brani duboku zonu po sredini terena i odgovoran je za pomoć po celoj širini terena za sve duboke rute. Najčešća varijacija na temu ove odbrane, koja je u velikoj primeni od srednjih škola do NFLa, je tzv. "ROBBER" (pljačkaš).

Šta u stvari znači "ROBBER"? U osnovi ove varijacije postoji igrač koji nije zadužen da igra 1 na 1 sa protivničkim igračem. On ima zadatak da se povuče i pokriva zonu na sredini terena na dubini od oko 10 jardi u nameri da "zaskoči" svaku ukrštajuću rutu koji moderni Spred timovi toliko koriste ili pak da motri na QB (QB Spy) ukoliko ovaj ima običaj da trči sa loptom. U terminologiji ćete često nailaziti na to da ovog igrača nazivaju i "FLOATER" (lebdač) ili kako ga Nik Sejban zove "RAT" (pacov).

Prednost ove odbrane je u tome što je u osnovi vrlo jednostavna, svi igraju "čoveka", a LB ili S koji nije zadužen za RB ili WR u slotu postaje ROBBER, sa FS koji igra duboko po sredini. Kogod je zadužen kao ROBBER u bilo kojoj odbrambenoj akciji mora da dobro čita akcije, i da bude dobar i protiv pasa i protiv trčanja.

Evo i jedne slike koja ilustruje ovaj tip odbrane:



Kada odbrana prepozna napadačku formaciju dolazi do brojnih podešavanja pre samog početka za koje su zaduženi MLB i FS koji su prikazani na slici ali o tome ćemo neki drugi put. Sama postavka (OVER, UNDER) se može lako promeniti i radi se kao i obično kada se prepozna napadačka formacija. Meta (Key) LB (igrač koga gledaju po započinjanu akcije) ne mora da se menja, osim da moraju da pokrivaju zadatog napadača ako je u pitanju pas akcija.

Odgovornost SAMa  i WILLa (LLB, RLB), u ovakvoj akciji Cover 1 protiv PRO formacije, je da pokrivaju RB koji se otvori na njihovu stranu. Ponekada će se od njih tražiti da se prilagode i da igraju protiv WR ako nema raspoloživog defanzivnog beka (DB), ali primarno ovaj zadatak rešavaju SS i FS. SS je uparen sa TE, i pokušava da ga usmeri unutra ka svojim LB, od kojih je jedan Robber. CB mogu da pritisnu WR i ismere ih ka spolja. U najosnovnijoj postavci koja je prikazana na slici, M ili S mogu postati Robber.

A sad malo detalja za ovaj vid pokrivanja:
SAM (S) gleda RB na njegovoj strani, ako ovaj ostane da blokira ili se oslobodi na suprotnu stranu, a TE krene da trči rutu, S mora da se povuče i postane Robber. MIKE (M) će uzeti RB ako se oslobodi na jaku stranu. Ako napad izađe se 3 WR, MIKE mora da preuzme pokrivanje TE. Na gornjoj slici primećujete da su W i S zamenili mesta zbog postavke akcije ali najčešće se obrnuto postavljaju.

WILL igra isto kao i SAM, koji god RB se oslobodi na njegovu stranu, on ga preuzme. Ako RB pređe na slota, WILL ga i dalje preuzima. On bi postao Robber samo kada bi RB otišao na suprotnu stranu zajedno sa FB.

MIKE je igrač koji uglavnom treba da bude najbistriji. On mora da sačeka i utvrdi kuda su se uputili RB i FB pre nego što preuzme bilo koga. Ako krenu ka njemu, on pokušava da ih usmeru ka LB koji je Robber, ali najveći broj puta on je taj koji će imati ulogu Robbera. Za ovako nešto potreban vam je kompletan igrač.

Što se SS tiče on je uparen sa TE, usmerava ga ka sredini pravo na Robbera. Ako je pak u igri treći WR on mora da ga preuzme ili u, zavisnosti od dogovora, FS može da ga preuzme što automatski znači da je SS sada u dubokoj zoni. Ako je Slot blizu OT, SS ga uzima a FS igra duboko. Ako se Slot ili TE premeste na slabu stranu tada ih preuzima FS a SS igra duboko. Ukoliko TE blokira, onda je SS određen kao Robber, jer to znači da će RB krenuti u trčanje ruta što će okupirati LB.

FS ima najlakši posao u pogledu zadataka, on je tu da bi zaustavio prvo sve post rute, a tek onda pomogao kod dubokih akcija i sprečio postizanje poena. Ako je u napadačkoj postavi Slot WR na slaboj strani to znači da FS menja zadatke sa SS i prelazi da pokriva slota. CB pokrivaju svoje WR.

Mali dodatak na gore prikazanu akciju je sledeća Cover 1 Buck, gde SS igra blizu LOS zbog jače odbrane protiv trčanja dok je SAM zadužen za TE:



U ovom slučaju SS i WILL uzimaju RB na svojoj strani, a MIKE uzima RB samo ako on krene kroz sredinu. Ko god je slobodan postaje Robber. Ako se postavi Slot WR, SS i FS zamene zadatke, kao što smo to već objasnili.

Zadatak odbrane je da pokazuje različite postavke i da natera QB da pogrešno pročita odbrambenu akciju. Cover 1 Robber se uglavnom postavlja kao Cover 2, sa FS koji je na dubini od 12-15 jardi od OT na slaboj strani, i SS na 8-10 jardi naspram spoljnog ramena TE ili Slot WR. Igrač koji postaje Robber se menja u zavisnosti od formacije u kojoj izađe napad, što nam daje bezbroj mogućnosti bez promene osnovne postavke.

Eto ovo je osnovno objašnjenje Cover 1 Robber, ali kao i bilo koja druga akcija bilo da igrate zonu ili čoveka, imate veoma mnogo sitnih korekcija koje možete napraviti na osnovu plana za sledećeg protivnika ili pak na osnovu određenih napadačkih formacija i tako pojačete svoju odbaranu, što vam daje još više šanse da pobedite na kraju!

Нема коментара:

Постави коментар