понедељак, 7. фебруар 2011.

Pattern Read: I deo - Raspodela hvatača

Kao što sam i obećao u prethodnom postu, počinjemo detaljnije da sagledavamo Pattern Read (čitanje kombinacije ruta). Prvi u nizu tekstova je vezan za raspodelu hvatača prilikom napadačih akcija. Ova tema za neke može delovati prekomplikovano i zastrašujuće, ali u osnovi je izuzetno jednostavna jer razlaže komplikovane pas akcije u lako shvatljive delove. U nekoliko narednih postova iznećemo neophodne detalje za prepoznavanje opasnosti koje pred odbranu postavlja savremeni napad kao i sprečavanje istih služeći se PATTERN READ principom.

Svima nam je poznato da se na terenu u svakom trenutku nalazi 5 potencijalnih hvatača lopte (ne računajući QB). Određivanje načina na koji će odbrana biti ugrožena je veoma važno jer pomaže kod rešavanja problema nastalih tokom same akcije. Da bi ovo izveli na najbolji način opet moramo da utvrdimo rečnik da bi što efikasnije i brže prepoznali način na koji moramo da odreagujemo prilikom kretnje hvatača. Takva terminologija nam pomaže da odredimo ulogu odbambenih igrača prilikom svake od mogućih situacija.

FLOW

FLOW je raspored hvatača u odnosu 4x1. To znači da je napad poslao 4 hvatača na jaku stranu a 1 na slabiju. Ovakva kombinacija je česta kod akcija gde se od QB traži ROLLOUT/SPRINTOUT kretnja.




FLOOD

FLOOD je raspored hvatača u odnosu 2x3, na taj način napad opterećuje jaku stranu sa 2 a slabu sa 3 hvatača. Ovo je tipičan slučaj za tzv. lažnjake tj. BOOT akcije.






SPLIT

SPLIT je raspored hvatača 3x2, šaljući 3 hvatača na jaku i 2 na slabu stranu. Ovo je i najčešći način kojima se ugrožavaju odbrane. Tipični predstavnici ovog tipa su popularni AIR RAID i WEST COAST OFFENSE.





Služaći se ovim znanjem u narednim postovima razložićemo načine igranja Cover 2 odbrane PATTERN READ principom.

Нема коментара:

Постави коментар