среда, 9. фебруар 2011.

Pattern Read: II deo - Igra CB

Jedna od prednosti kada imate 7 igrača u BOXu (prostor između dva krajnja igrača u OL (EMOL) i 7 jardi od LOS) je i ta da eliminišete igru ka ivicama vaše odbrane koristeći CB kao FORCE (termin koji označava igrača koji ima zadatak da ne dozvoli da igrač sa loptom prođe njemu iza leđa tj. da ga usmeri ka sredini odbrane), što je u suštini 9 igrača koji zaustavljaju trčanje. U daljem toku ovog posta obratićemo pažnju na neke detalje koje se odnose na igru CB i njegove zadatke kod PATTERN READ principa.

Kod Cover 2, CB se postavljaju u odnosu na hvatača #1 a pogled im je usmeren na EMOL zbog određivanja tipa akcije (pas/trčanje). Ako je trčanje ka CB, on mora da zadrži poziciju tako da bude sa spoljnje strane #1 i da što više smanji prostor za trčanje između #1 i EMOL ali da pri tom ne dozvoli da trkač ode ka ivici odbrane tj. CB iza leđa. Kod trčanja na suprotnu stranu, zadatak CB je da zadrži spoljnu poziciju u odnosu na #1 i da se povlači u dubinu zone.

Kada CB ustanovi da je u pitanju pas akcija, odmah mora da preusmeri svoj pogled ka hvataču #2 da bi na osnovu njegove kretnje adekvatno odreagovao.

#2 Unutra - #1 Vertikalno


Ako #2 krene ka unutra, CB može biti siguran da #2 neće ugroziti njegovu (FLAT) zonu i da može da se usredsredi na #1 (koji će najverovatnije istrčati neku rutu ka unutra). Kada #2 ne predstavlja pretnju, CB preusmerava i pratiti #1.

#2 Out - #1 Deep Out/Corner


Ako #2 krene spolja (naravno ukoliko je u pitanju pas akcija) a #1 vertikalno i unutra, CB treba da očekuje HIGH-LOW kombinaciju. U tom slučaju CB ima zadatak da se povuče i brani dublju od ruta. Ako CB ne uradi ovo dolazi do situacije koja je neodbranjiva, CB je previse plitko a S je previše široko za pas na #1.

#2 Flat  - #1 Fade



Kada #2 odmah napadne FLAT zonu a #1 krene vertikalno ka spolja (Fade ruta), CB mora da primora #1 da ide što šire i da motri na QB da bi odredio koju rutu da brani. Širenje i odlaganje #1 vertikalno, kupuje vreme i omogućava da S stigne i pokrije #1. CB bi trebalo da očekuje brz pas ka #2 (ali samo ako je eliminisao duboki pas gledajući položaj QB (podignuto ne bacačko rame je signal za dubok pas)).

#2 Deep Out/Corner - #1 Hitch

Jedna od najčešćih kombinacija protiv Cover 2 je kratka ruta #1 i vertikalno ka spolja #2 (kao na slici iznad). Kao što smo pomenuli ranije ukoliko CB ne odreaguje na dublju rutu dolazi se u neodbranjivu poziciju (CB preplitko a S preširoko) za rutu #2. Ovde CB mora da gleda QB i da brani dublju rutu a da ga samo lopta upućena ka #1 spusti plitko.

#2 Go - #1 Go



Sa time da #2 i #1 idu vertikalno, CB nema pretnje za FLAT zonu tako da je njegov zadatak sada da ostvari kontakt sa #1 i da ga isprati do kraja. Bez brige za FLAT zonu CB može da pomogne S (ukoliko bi kontktom sa #1 sprečio da se oba hvatača nađu na istoj dubini).

Нема коментара:

Постави коментар