понедељак, 14. фебруар 2011.

Pattern Read: V deo - Primeri

Ovo je poslednji tekst u nizu koji je za temu imao PATTERN READ u Cover 2 zoni. U ovom tekstu ćemo obratiti pažnju više na neke primere i situacije u igri u kojima možete videti ovaj princip na delu. U primerima koje ćemo navesti u nastavku teksta koristićemo stanradnu 4-3 formaciju gde su FS/SS u dubokoj zoni.


Zone u Cover 2

FLAT - Obično je CB zadužen za ovu zonu, postavljen je naspram spoljnog ramena #1 hvatača sa namerom da ostvari jak kontakt na njemu i usmeri ga ka unutrašnjosti terena (FUNNEL tehnika), i što dalje od rupa u Cover 2 zoni. Od njega se moze tražiti da igra agresivno (press) ili pasivnije (soft), mada može kombinovati ova dva načina u zavisnosti od lične procene kvaliteta WR naspram njega. Po pravilu, ukoliko CB ne uspe da usmeri #1 ka unutra i ovaj ode spolja tada CB mora da ga isprati i pokuša da ga telom izgura i približi aut liniji.

HOOK/CURL - Slično kao i u Cover 3, igrač (OLB) zadužen za ovu zonu postavlja se sa unutrašnje strane #2 i ne sme dozvoliti nikome da napadne rubove zona (SEAM) nebranjen.

HOOK - Glavni posao igrača zaduženog za ovu zonu je da zaštiti sredinu trena od #2/#3 ili ukrštanja sa suprotnih strana. Mnogi Cover 2 timovi ne funkcionišu dobro bez MLB koji može dobro da obavi ovaj zadatak. Iako MLB nije toliko presudan kao WLB. On se otvara prema jakoj strani i na taj način čita #3.

DEEP 1/2 - FS je zadužen za jednu od ovih zona i postavlja se 12 jardi od LOS naspram spoljnog ramena EMOL. Slično važi za SS samo što je on na 7-10 jardi od LOS i obično naspram spoljnog ramena TE ako je u igri. Kad počne akcija, FS/SS se povlače na dubinu on 17-20 jardi i 3 jarda unutar brojeva (brojevi koji označavaju jarde na ternu, vrh broja je 9 jardi od aut linije).
Ista pravila za DEEP 1/2 važe i kod Cover 2 Man.

Prednosti Cover 2 zone:
* Sposobnost da se izvrši direktan pritisak na WR i da se usmeri ka unutra (FUNNEL), remeteći tako tajming njegove rute.
* Pokrivanje FLAT zone. U Cover 3 obično SS ili OLB mora da stigne da brani ovu zonu, u Cover 2 CB je već u FLAT zoni. To pomaže pri eliminisanju ruta ka spolja.
* Bolje pokrivanje plitkih zona koristeći pet igrača. Ovakava raspodela usporava TE i pomaže kod kontrolisanja trčanja sa slabe strane.

Slabosti Cover 2 zone:
* CURL ruta na jakoj strani predstavlja problem LB za pokrivanje.
* Branjenje trčanja na spolja (OFF TACKLE).
* Prostor između plitkih i dubokih zona po sredini kao i na krajevima.

Kako se Cover 2 napada:

Timovi koji igraju dosta Cover 2 su veoma ranjivi na SPREAD sisteme koji koriste šire postavljanje WR i tako stvaraju dosta prostora između zona koja mogu da koriste. FS/SS koji su duboko moraju da vode računa o 5 potencijalnih hvatača a često će biti u situaciji da dva ili više hvatača (FLOOD) uđe u njihovu zonu i tako ih dovede u takoreći neodbranjivu situaciju.

Takođe se u sličnom problemu može naći i CB. Iako je FLAT zona dobro pokrivena napad će često slati jednog hvatača duboko a jednog plitko kasnije tokom akcije što dovodi do situacije da CB mora da isprati WR duboko a da ostavlja dosta prostora hvataču koji kasnije u toku akcije napadne FLAT zonu. I CB je uhvaćen u situaciji gde mora da bira.

Ukrštanje. Duboka ruta #2 ka spolja (CORNER) napada direktno slabost Cover 2 zone, jos ako je CB zaokupljen sa #1 koji radi kratku rutu (HITCH) dolazi do situacije gde FS/SS ne može dovoljno brzo da pokrije veliki prostor i spreči #2.

Video: Safety Action in Cover 2

PRIMER BR. 1



Jaka strana

CB pritiska #1 (Z) i prati ga dokle god se HB ne otvori i ne napadne FLAT zonu. Oda se CB spušta i pokriva HB. SLB je zadužen za HOOK/CURL zonu, stoga on gura #2 (Y) spolja i postavlja se ispred #1 sa time da je SS postavljen duboko iznad #1 i #2 (Z i Y).
MLB pokriva HOOK zonu u sredini, ali kada je RB ostao da blokira a HB se otvorio ka spolja, onda se on povlači i pomaže kod #2 (Y). SS je iznad svih i zadržava poziciju sa spoljne strane #2 (Y).

Slaba strana

WLB ima zadatak da pokrije HOOK/CURL zonu na svojoj strani, tako da je njegova meta u prvom RB. Pošto RB ostaje da blokira onda WLB pokriva bilo kog hvatača najbližeg njemu i njegovoj poziciji.
CB ostvaruje kontakt sa #1 (X), kada i on ustanovi da RB blokira, nastavlja da prati #1 (X). CB mora da drži rastojanje od dužine jedne ruke od #1 (X) dokle god ne vidi da li RB trči u rutu ili ne.
FS preuzima najdubljeg čoveka na njegovoj strani, kada #1 (X) promeni pravac tada i FS napada tačku prijema lopte.

PRIMER BR. 2


Jaka strana

CB pritiska i prati Z, prelazi na HB kada vidi da QB baca loptu ka njemu. Ovo je malo drugačije nego u prethodnom primeru, CB mora da vidi i #1 i #2 na svojoj strani, kada vidi da je #2 krenuo odmah na unutra treba da se ocekuje neka dublja ruta #1, ka  unutra ili spolja. Kada se HB otvori kasnije u toku akcije, CB mora da ga preuzme ali to radi tek kada QB okrene ramena i uputi loptu ka HB.
SS preuzima #1 sa unutrašnje strane ka spolja koristeći aut liniju kao još jednog odbrambenog igrača.
Za SLB važi da se povlači u svoju zonu kontrolišući prostor između zona,SEAM, i HB. Čeka na #1 da zalomi ka unutra. Kada je uvideo da nema pretnje za njegovu HOOK/CURL zonu mora da pomogne kod pokrivanja slabe tačke u Cover 2 zoni, prostor po sredini iza LB (DEEP MIDDLE).
Igrač zadužen za HOOK zonu (MLB) preuzima plitku rutu, Y(TE) u našem primeru.

Slaba strana

WLB se povlači u svoju zonu (HOOK/CURL), kada vidi da je RB otišao široko povlači se još dublje i pokriva hvatača iza sebe (X). CB presuje i prati #1, a kada vidi da se RB uputio ka FLAT zoni ostavlja #1 i preuzima RB. Isti slučaj kao i na jakoj strani.
FS čita QB i gleda ko je najdublji hvatač, i ako ne vidi ni jednu pretnju (TE u našem primeru je ušao unutra) onda udvaja #1 na CURL ruti.

PRIMER BR. 3


Jaka strana

CB presuje #1 i gleda ka sredini, kada ustanovi da nema pretnje za FLAT zonu povlači se i pojačava pokrivanje na #1.
SLB preuzima #2, u našem primeru to je postao HB, koji je krenuo u SEAM.
SS se postavlja između ruta #1 i #2 i čeka momenat izbačaja da odreaguje.
MLB počinje tako da prvo preuzima Y ali mora da vidi i RB. Pošto je RB krenuo pravo u sredinu, MLB prepušta Y i preuzima RB. Ovo zahteva komunikaciju između MLB i WLB ko će preuzeti koga, to je nešto oko čega WLB mora da vodi računa kao i da se na treningu posveti pažnja komunikaciji.
Za razliku od primera br. 2 gde je MLB preuzeo Y do kraja a RB je otišao na spolja, u ovom primeru RB ulazi u sredinu i postaje faktički #3 te stoga postaje odgovornost MLB.

Slaba strana

WLB kada vidi da RB blokira motri na plitku rutu sa suprotne strane i lagano se povlači pozadi. Kada vidi da Y dolazi sa suprotne strane a da RB kreće u sredinu zna da mora da preuzme jednog od njih te stoga gleda ko od njih preti njegovoj zoni.
CB presuje i pokriva #1 dok FS napada najdublju rutu.

PRIMER BR. 4 - Pritisak po nivoima (LEVELS)


Jaka strana

CB presuje i prati #1. SS mora da bude između #1 i #2 i da reaguje na loptu. SLB mora da odbrani SEAM, tako da prati RB (koji je postao #2) kada je video da Y ide unutra.
MLB preuzima Y koji ide plitko unutra.

Slaba strana

WLB uzima slot WR  ili HB koji se postavi kao hvatač, po započinjanju akcije uzima #2 i igra sa njim 1 na 1. U ovom slučaju WLB ne preuzima Y  koji dolazi sa druge strane mada defanzivni koordinator može da zameni uloge WLB i MLB ali to onda stvara problem kod pokrivanja kratkih i brzih ruta jer MLB ne može dovoljno brzo da stigne da ih pokrije.
CB pritiska i prati #1 ali motri na rutu Y sa suprotne strane terena i ukoliko on ugrozi FLAT zonu CB mora da ga preuzme. FS mora da preuzme POST rutu od #1.

Video: Packers -- Gun Empty Ace "Levels"

PRIMER BR. 5 - SMASH koncept


Jaka strana

CB se povlači u dubinu iako #1 trči kratku rutu (HITCH). CB će odreagovati na ovu kratku rutu samo ako je lopta upućena tu. On prvo mora da zatvori prostor iza svoje zone i zaustavi duboki pas. U ovom primeru dozvolili su napadu kratak pas.
SLB pokriva HOOK/CURL zonu  i trudi se da izgura Y iz SEAMa ka spolja ali motri na #1. Kada #1 stane on reaguje i kreće ka #1 bez obzira da li lopta ide ka njemu ili ne.
MLB se pripremi za reakciju čim vidi RB da blokira. To u suštini znači da MLB može da igra slobodno i da čita rame QB. MLB je i dalje zadužen da pokrije igrača koji preti njegovoj zoni.
SS kada vidi kratku rutu #1 očekuje kombinaciju gde će #2 napasti duboko (SMASH kombinacija) i odmah se povlači duboko da pokrije duboku rutu.

Slaba strana

WLB se postavlja sa unutrašnje strane #2 i ima nameru da ga potisne iz SEAMa. Gleda kretnju #1, ako on stane staje i WLB. Samo što u ovom slučaju WLB ne presreće kratku rutu #1 već mora da prati #2 i da shodno njemu reaguje. Ako je #1 uradio HITCH kao na primeru onda WLB mora da isprati #2.
CB drži odstojanje prateći  #1 i motri na SMASH kombinaciju (SMASH je čest način napada na Cover 2), ako nema opasnosti za FLAT onda se približava #1.
Pošto nema duboke pretnje za FS onda se on koncentriše na najdublju pretnju tj. #2.

Video:  Cover 2 - Hi/Lo

PRIMER BR. 6



Jaka strana

CB pritiska #1 ali mora da motri na FLAT zonu u koju se odmah uputio Y i čeka izbačaj lopte da bi reagovao na nju. SLB treba da preuzme Z kada uvidi njegovu kretnju ka unutra.
MLB prvo čeka, polako se povlači i gleda da li neko ide plitko u njegovu zonu. Pošto se RB otvara u sredinu MLB uzima njega samo ako se spre toga nije pojavio neko ko preti njegovoj zoni.
SS vidi SLANT rutu, prilazi mestu prijema lopte čekajući da pas bude upućen.

Slaba strana

CB presuje i prati #1 i motri na #2. Ukoliko #2 napadne FLAT zonu CB ga uzima, kao i na jakoj strani. WLB preuzima #1 kada vidi da je u pitanju SLANT ruta.

Video: Cover 2 - Slants

PRIMER BR. 7 - Vertikalni pritisak (ALL VERTICAL)


Jaka strana

CB presuje i prati #1 istovremeno gledajući #2.
SLB prati #2 sa unutrašnje strane SEAMa motreći na #1. Ukoliko #1 stane to indikuje SMASH kombinaciju tako da SLB odmah reaguje i kreće ka #1.
MLB pokriva #3 1 na 1, dok se SS povlači u dubinu između #1 i #2.

Slaba strana

CB na slaboj strani radi isto kao i na jakoj, pritiska i prati #1 gledajući #2.
WLB radi isto kao i SLB.
FS se prvo zauzima poziciju između #1 i #2, ali ako vidi da se #1 zaustavio odmah napada #2 u tački prijema lopte sa unutrašnje strane.

Video: Cover 2 - LB relation to RB

PRIMER BR. 8



Jaka strana

CB presuje i nedozvoljava #1 da ode ka spolja. U tom slučaju bi CB bilo jako teško da stigne i postavi se ispod rute Y. U ovom primeru može da dođe do zamene zadataka između CB, SS ili SLB.
SLB prati #2 dok se ovaj ne oslobodi na spolja. Ukoliko je po dogovoru određeno ko će mu pomagati, ili FB ne ode u rutu, SLB može da preusmeri svoju pažnju na Z jer je on u ovom primeru postao #3.
MLB se kreće ka #3, u našem primeru Z. U nekim slučajevima SS će pokrivati Y 1 na 1.

Slaba strana

WLB vidi da je RB ostao da blokira, on onda vodi računa da neki hvatač sa jake strane ne ugrozi njegovu zonu. U ovom primeru on preuzima DIG rutu #1 jer RB ostaje da blokira.
CB prati #1 dok ne vidi da je RB krenuo u rutu, u tom slučaju CB preuzima RB. FS reaguje na DIG rutu.

PRIMER BR. 9 - FLOW princip




Jaka strana

CB presuje i prati #1 dok neko ne ugrozi njegovu zonu.
SLB uzima konačnog #2, to postaje RB zbog tipa akcije. Prvobitni #2 je H, a Y je #3. Kada kombinacija krene, Z ostaje #1 jer je najširi hvatač, dok Y i H idu unutra a RB spolja tako da je RB postao #2.
MLB uzima dubljeg hvatača u ovom slučaju Y a H prepušta dalje.
SS reaguje na POST rutu Y.

Slaba strana

WLB mora da uzme plićeg hvatača u ovom slučaju to je H. CB prati #1 i sme da ga pusti samo ukoliko je H ne pokriven. On zna da ima pomoć FS na #1.

PRIMER BR. 10



Jaka strana

CB presuje i prati i kad ustanovi da nema pretnje duboko prilazi #1.
SLB preuzima konačnog #2 u ovom slučaju Y. Mora da bude disciplinovan i da ispoštuje H.
MLB preuzima #3 jer je RB otišao na suprotnu stranu.
SS reaguje na najdublju rutu u ovom slučaju to je Y.

Slaba strana

CB presuje i reaguje na bilo koji pas bilo X ili RB.
WLB vidi kretanje na spolja RB i preseca putanju lopte za DIG rutu X hvatača (X je postao konačni #2 jer je RB postao #1). WLB ima ovde jako težak posao na kontra strani od 3 hvatača, teško će pokrivati #1 a takođe može se pojaviti pretnja sa suprotne strane koja ide plitko. RB na njegovoj strani može simulirati blok tako da WLB neće reagovati na njega. Ovo je jedan od razloga zašto je WLB toliko bitan za Cover 2 timove pre nego MLB. On mora na ovu akciju da ispravno odreaguje.
FS reaguje na CURL rutu #1.

PRIMER BR. 11 - FLOW 



Jaka strana

CB presuje i reaguje na bilo šta što ide u FLAT zonu. U ovom primeru reaguje na Y kada se lopta uputi ka njemu.
SLB preuzima #1 ukoliko nije uvideo da ovaj ide još dublje, u tom slučaju on se okreće i traži sledećeg potencijalnog hvatača koji ukršta. SLB ne može da odbrani POST rutu.
SS uvek preuzima post po mogućnosti sa unutrašnje strane.

Slaba strana

CB presuje i prati #1. Ne sme da dozvoli da mu hvatač H pobegne iz vidikruga i ode ka spolja, zato se spušta na njega čim vidi da je ovaj ne pokriven.
WLB se povlači dublje vrebajući ukrštanja. Ukoliko se nešto tako desi on preuzima tog hvatača i ne očekuje pomoć CB, jer zna da CB mora da pređe dosta prostora da bi mu pomogao.
FS reaguje na DIG rutu ali takođe mora da obrati pažnju jer će njegova pomoć biti potrebna na POST ruti sa jake strane. Najbolji slučaj je da FS gleda položaj QB i da reaguje na bacanje lopte.

Video: Cover 2 - Verticals

Нема коментара:

Постави коментар