среда, 26. јануар 2011.

Zona Cover 2/Tampa 2

U prethodnim tekstovima smo približili formaciju 4-3 kao i pojam tehnike (technique) kod različitih postavki ove odbrane. Napomenuli smo da se ova odbrambena formacija raširila po celoj Americi i po svim rangovima takmičenja kao požar. Ta "zaraza" nije mimoišla ni NFL. Od sredine 90tih ovakva odbrambena filozofija ostavila je trajni pečat na istoriju profesionalne lige. Naime, kada je u pomenutom periodu na mesto glavnog trenera Tampa bej Bakanirsa došao Toni Dandži, uz pomoć svog prvog asisteneta i defanzivnog koordinatora Montea Kifina implementirao je 4-3 formaciju u tim koji je kuburio dosta dugo sa rezultatima, i uspeo da ga transformiše u toj meri da se nekoliko godina kasnije pridružio nekolicini odabranaih koji u svojij riznici imaju Superbol trofej.
Kao što smo rekli, ovakvu formacijsku filozofiju je Džimi Džonson uveo u elitno društvo ali su je genijalni umovi Dandžija i Kifina transformisali u nešto što će postati prepoznatljiva odlika tima sa jugozapada Floride. Stvorena je TAMPA 2!

ŠTA JE TAMPA 2?

To je odbrana nastala iz osnovne odbrane Cover 2 gde dva DBa (uglavnom FS i SS) pokrivaju duboku zonu gde je svaki zadužen za svoju polovinu terena dok ostali igrači,CB i LB, ostaju u tzv. UNDERNEATH zonama. Slabosti ove klasične Cover 2 odbrane su zone između prve (CB i LB) i druge (FS i SS) linije odbrane. Pogotovo ranjiva tačka je zona koja se nalazi na sredini terena iza MLB a između FS i SS. Da bi rešili ovaj akutni problem Dandži je koristio ideje koje je pokupio od svojih učitelja, Čaka Nola i Buda Karsona, a to je da je za pokrivanje ranjivog prostora bio zadužen MLB. Ovakva taktička zamisao je dovela do toga da dizajnirana odbrana Cover 2 preraste u neki vid Cover 3 odbrane što drastično menja slabe tačke odnosno nebranjen prostor unutar ovih zona. Ovakav pristup odbani se i danas nalazi u NFL i to u timovima koji su na neki način povezani sa trenerskim stablom Tonija Danžija. Prvi tim koji upada u oči po ovoj filozofiji je Tampa bej po kome je i varijacija ove odbrane dobila ime (glavni trener Rahim Moris, bio trener DB kod Kifina), zatima Indijanapolis gde je i sam Dandži bio glavni trener i Čikago gde već nekoliko sezona Lovi Smit zasniva celu odbranu pa i uspeh celog tima na ovoj filozofiji.

Da bi imali uspeha igrajući Cover 2/Tampa 2 morate da imate izuzetno brzu odbranu! Igranje Cover 2/Tampa 2 je često kritikovana kao previše konzervativno (bend but do not break). Ova zona omogućava napadu da osvaja male komade prostora i tako usporava njihovo napredovanje ka end-zoni. Kao što smo rekli dok odbrambeni igrači čuvaju zone koje su njihova odgovornost dobar QB može da iskoristi slabe tačke koje smo napomenuli u prethodnom pasusu. Ako WR nadje prostor i uhvati loptu, teoretski, brzina odbrambenih igrača bi trebala da ga brutalno kazni i ne dozvoli mu dalje napredovanje. Konstantno ponavljanje jakih udaraca će unervoziti WR i tako ih dovesti u situaciju da postanu nesigurni.

Treneri koji zagovaraju ovakav način igre uvek ističu važnost iznuženih grešaka napada. Gledajući ovu brzu i agresivnu odbranu videćete kako se njeni igrači naprosto roje oko igrača sa loptom, takođe će te videti odbrambenog igrača/e kako pokušavaju da izbiju loptu napadaču. Teoretski, prvi ko stigne hvata napadača sa loptom dok drugi pokušava da mu izbije/preotme loptu. Neki igrači mogu da urade obe stvari istovremeno. Čarls Tilman je jedan od najboljih kada je u pitanju obaranje i izbijanje lopte. Takođe ćete često videti DE koji pokušava da izbije loptu QB koje sekuje.

Nesumnjivo, najveća razlika između Cover 2 i Tampa 2 je u igri MLBa. Kao što smo već i rekli, MLB će sprintati središnjim delom terena tako da će ovu odbranu pretvoriti u nešto što liči na Cover 3. Radeći ovo MLB smanjuje slabosti Cover 2 odbrane. Ako bi pravili idealnog MLB za ovakvu odbranu, potrebno je da bude visok, preko 190cm, i u nekom rasponu oko 110-115kg, ali vrlo pokretljiv tako da može da igra uspešno i protiv pasa. Idealno bi bilo da to bude igrač koji je igrao kao S(npr. Brajan Urlaher). Njegova visina onemogućava lagane lob pasove preko glave između dva S, a njegova brzina otežava pasove na rubove zona što je često način na koji se napada Cover 2.

Često ćete čuti trenere koji traže od svojih DL da zadrže protivničke OL od LB. Ali nisu u pravu ako koriste 4-3 odbranu o kojoj mi pričamo. Odbrambeni igrači u ovoj odbrani imaju zadatak da napadnu jednu i samo jednu rupu a ne da pokrivaju prostor. Ukoliko imate DT koji su ogromni tada možete da ih koristite u svrhu zauzimanja prostora tj pokrivanja više rupa u OL tako da vaš MLB može da igra slobodno i ne razmišljajući mnogo o blokovima (ovakav pristup je doneo Baltimoru titulu jer je omogućio Reju Luisu da sam pravi haos i dominira na toj utakmici). DL ima zadatak da napadne svoje rupe odgovornosti ali i da "ne trče pred rudu". Kada vidite RB da se provukao ispod DL za pozitivne jarde to je siguran znak da je ovaj bio preagresivan u svojoj rupi. Napomenuli smo da bi sve u 4-3 odbrani funkcionisalo DT koji igra u 3 tech (spoljno rame OG) mora da bude vrlo produktivan, inače će biti puno problema za ostatak odbrane. Ovaj igrač je motor koji pokreće sve u ovoj odbrani.

Prodornos 4 DL je od presudnog značaja za bilo koju varijaciju Cover 2/Tampa 2. Ukoliko ste prinuđeni da blizujete, naprosto ne možete kvalitetno igrati ovu odbranu. Potrebno je da igrači u DL probijaju OL i tako poremete igru trčanjem kao i igru pasom da bi omogućili ostaloj sedmorici da pokriju svoje zone. Morate da dovedete potencijal vaših DL do maksimuma i da stvorite mašinu koja melje sve pred sobom jedino tako ćete imati uspeha igrajući Cover 2/Tampa 2.

Još jedna bitna odlika Cover 2/Tampa 2 je i pozicija WLBa(setite se Derika Bruksa). On uvek mora da bude blizu ili na samoj lopti. Idealan igrač za tu poziciju je hitar, agresivan, instnktivan sa velikim rasponom atletskih mogućnosti. Najčešće je on ne blokiran igrač, dok DL proleti kroz svoje rupe, SLB je u duelu sa TE a MLB uzima na sebe prvog slobodnog blokera. Igrač na ovoj poziciji je ključan za igru u polju.

Takođe jako bitan segment za uspeh u Cover 2/Tampa 2 je i igra sekonderija (CB, FS, SS). CB moraju da budu u stanju da isprate WR a istovremeno da gledaju da im neki drugi hvatač ne uđe u zonu. Takođe moraju da znaju kada će WR prepustiti S koji ga pokriva u daljem toku akcije. Ovo je trenutak gde se dešava najveći broj grešaka u Cover2/Tampa 2. Igrači na ovim pozicijama moraju da odlično barataju osnovama da bi mogli da adekvatno odgovore na zahteve koje pred njih postavlja napad. Ukoliko je DL dominantna tj. pravi haos na LOS onda je posao sekunderija u mnogome olakšan.

POZICIJE NA KOJIMA SE TEMLJI COVER 2/TAMPA 2

Kao što smo već pominjali u prethodnom delu teksta da bi Cover 2/Tampa 2 funkcionisala na pravi način potrebno je vaše najbolje igrače postaviti tako da zadovoljite određene prametre. Rangiraćemo pozicije po važnosti tj. o pozicijama koje su najbitnije da bi ova zona funkcionisala na pravi način.

1. DT u 3 tech - Ovo je pozicija koja daje snagu celoj formaciji i postavci. Na ovu poziciju postavite    najboljeg DL, obratite pažnju na to da on ne mora da bude izuzetno krupan. Nekada se veličina može zameniti i brzinom. Igrač na ovoj poziciji mora da bude eksplozivan i da brzo izlazi iz stava jer tako dobija ključnu prednodt u odnosu na OL.

2. CB - Najbolje atlete postavite na ovu poziciju. Ukoliko imate visoke igrače koji se ne snalaze baš najsjajnije u pokrivanju WR 1 na 1 oni mogu izuzetno dobro da se prilagode ovoj zoni. Potrebno je da budu čvrsti i da na samoj LOS pritisnu WR i da budu izuzetno fizički agresivni jer mogu da računaju na pomoć S koji im je iz leđa 

3. DE - Iako se može raspravljati da li bi DEovi trebali da dođu na drugo mesto mislim da se CB i DE u ovoj konstalaciji snaga mogu dopunjavati u zavisnosti kakve atlete imate na raspolaganju. Ali ne treba zanemariti i to da kvalitetan DE može napraviti od vaših CB zvezde ukoliko ume da napravi pritisak na QB!

4. WLB - ako je DT u 3 tech motor koji pokreće ovu odbranu onda je WLB u svakom slučaju upravljač. On je taj koji će u najvećem broju slučajeva biti ne blokiran tako da njegova sposobnost da obara u prostoru mora da mu bude najveći kvalitet uz naravno brzinu.

5. MLB - osim što je lider i vođa odbrane igrač na ovoj poziciji mora da bude i produžena ruka trenera na terenu, da razume igru i da bude konstantan u obavljanju svojih zadataka.

6. FS,SS - Ukoliko sve funkcioniše u DL igrači na ovoj poziciji ne moraju da budu fenomenalne atlete. Njihov primarni kvalitet je da budu pouzdani i dobri obarači. Osećaj za loptu je osobina koja ove igrače deli na dobre i na super starove.

Нема коментара:

Постави коментар