уторак, 25. јануар 2011.

Tehnike postavke DL

U prethodnom tekstu sam u nekoliko navrata pominjao da se pojedini igrači DL postavljaju u tehniku 1, 3, 5 ....... Da bi razjasnili možda neke nedoumice u ovom tekstu ćemo pojasniti termin tehnike.

Da bi ovo razjasnili moramo prvo da ustanovimo univerzalni jezik fudbalskih trenera. Termin koji se koristi da bi se odredilo tačno meste gde se pojedini odbrambeni igrači postavljaju (najčešće DL i LB) se zove TECHNIQUE (često se koristi samo skraćenica TECH). U narednim tekstovima najčešće ćemo koristiti ovaj termin u najkraćem mogućem obliku a to je samo broj koji će označavati pozicioniranje igrača odbrane.
Legendarni Pol Ber Brajant sa Univerziteta Alabama je trener koga mnogi smatraju ocem ovakvog sistema. Takođe je i Bum Filips, bivši trener Hjuston Ojlersa umešan u postavljanje ovog sistema još u vreme kada je bio srednjoškolski trener u Teksasu. Bilo kao bilo od prsudnog značaja za autoritet svakog trenera bilo je da je upoznat sa njom. Danas se svi treneri od srednjoškolski pa do profesionalaca koriste ovim sistemom.
Evo primera najrasprostranjenijeg sistema:
Ako krenemo od centra na bilo koju stranu prva tehnika na koju nailazimo se zove 0 tech ona označava postavljanje DL direktno naspram C.  Od ove pozicije broje vode redom na levu i na desnu stranu pokazujući sledeću postavku tj. tehniku. Kao što se i vidi na gornjoj slici sledeća tehnika je isto 0 tech ali se DL postavlja naspram ramena C. Postavka DL naspram unutrašnjeg ramena G se zove 1 tech, direktno naspram G 2 tech a naspram njegovog spoljašnjeg ramena 3 tech i tako sve do broja 9. Neki treneri postavku DE u 9 tech nazivaju još i JET tehnika mada je to sve ređe.
Neki treneri su modifikovali ovaj sistem i prilagodili ga svojim potrebama. Trener sa Wašington stejt Univerziteta, Bil Doba, je koristio ovaj sistem ali ga je promenio u toj meri da je postavljanje direktno naspram G, T i TE označio sa 2, 4 i 6. Pit Kerol je za svoje potrebe dopunio ovaj sistem i njega ćemo prikazati na sledećoj slici. Jako bitna stvar prilikom razgovora između trenera na pomenutu temu je da se ustanovi terminologija koja se koristi. Kao što ste videli 4 tech nije ista kod svih trenera, pa može doći do zabuna.
Na gornjoj slici prikazan sistem je neka vrsta kompenzacije. Na slici su obeležene tehnike kao i rupe kroz koje bi napadačke akcije trebalo da prođu. Vidimo da se za sve tehnike koje podrazumevaju postavljanje DL na unutrašnje rame G, T i TE dodaje slovo "i" tako da sad imamo 2i, 4i i 6i. Kao što rekoh ovakvi sistemi mogu da variraju od tima do tima ili od trenera do trenera ali je princip isti.
Da dodam još jedan bitan detalj. Postavljanje LB je istovetno kao i DL s tim što se kod njih dodaje 0 koja pokazuje da je taj LB 4,5-5 jardi od LOS. Za primer možemo uzeti SAMa koji ako ima postavku u 9 tech znači da je na LOS naspram spoljnog ramena TE a ako je u pitanju 90 tech znači da je takođe naspram spoljnog ramena TE ali 4-5 jardi od LOS.

Većina ljubitelja AF je upoznata sa odbrambenim formacijama kao što su 4-3 ili 3-4 gde se akcenat stavlja na broj DL (igrači koji igraju sa rukom na zemlji) i broju LB (igrači bez ruke na zemlji). Ali ova prosta raspodela prestala je da ima bitan uticaj modernoj eri AFa. Ovakav raspored igrača na terenu ne mora da znači i to da će ti igrači i odigrati ono što ta formacija pokazuje. Zato treba obratiti pažnju na to šta koji igrač radi da bi stekli jasniju sliku koja se odbrana korisiti.

Nadam se da sam ovim tekstom uspeo da razjasnim i približim termine koji se odnose na postavku igrača na terenu.

Нема коментара:

Постави коментар