уторак, 5. јул 2011.

Osnove igre LB - I Deo

Mnogo talentovanih igrača se odlučuje za poziciju lajnbekera (LB). Tokom učenja osnovnih tehničkih stvari za poziciju lajnbekera oni mogu postati izuzetno dobri u pojedinim elementima ali takođe pojedine elemente možda neće ni poznavati. Fizičke karakteristije pojedinaca i njihova osobenost u smislu osećaja za igru, izuzetne brzine ili pokretljivosti prave razliku u kvalitetu. Kako vreme odmiče i konkurencija kao i sam nivo takmičenja u kojem nastupa napreduje, nedovoljno tehnički obučeni igrači nailaze na nepremostive probleme gde njihova urođena sposobnost (brzina, pokretljivost) ne može da dođe do izražaja.

Postoji 5 najbitnijih tehničkih elemenata u igri lajnbekera:

- Udar i oslobađanje (hit & shed)
- Potera (pursuit)
- Obaranje
- Pokrivanje zone
- Pokrivanje čoveka (1 na 1)

Svaki od ovih elemenata je razbijen u delove koji se usavršavaju pomoću drilova. U ovom tekstu ćemo obratiti pažnju na prvi element na listi - UDAR I OSLOBAĐANJE

Po definiciji udar i oslobađanje je proces u kome se ostvaruje kontakt sa blokerom kojeg se nakon toga oslobađamo zadržavajući pravilan stav ili ulazeći u isti.

Mnogi će reći da su veličina, snaga i brzina neophodne za dobrog LBa. To nije u potpunosti tačno, iako su ove osobine više nego poželjne, dobar LB mora da bude uvek u pravilnoj poziciji prilikom sudara sa blokerom. Postavljanje tela u pravilan položaj najbitniji je deo igre.

PRAVILAN STAV

Prva stvar koju učite vašeg LBa je pravilan stav. Noge su u širini ramena, savijena u kolenima, sa težištem na prednjem delu stopala. Leđa su prava, vrat zategnut i pogled je ka napred.



Prilikom ostvarivanja kontakta sa blokerom, LB mora da uđe u kontakt sa istom nogom i istim ramenom. To je ispravan način da se uđe u kontakt. Ako ste vi taj LB koji ostvaruje kontakt morate da uđete u kontakt sa levom nogom i levim ramenom/rukom i to tako da je vaše težište (težina) prebačena na levu nogu u suprotnom biće lako okrenuti vas ili pak izgurati. Takođe morate ostati nisko da bi ste se odupreli blokeru celim telom i nogama a ne samo rukama. Bez obzira čime ostvarite kontakt, ramenom ili rukom, stopala moraju da vam budu u pravilnom položaju da bi mogli da izvedete kasnije oslobađanje. Još jedna jako bitna stvar je da noga kojom ulazite u momentu kontakta bude na zemlji, u protivnom lako ćete biti izblokirani ili još gore bačeni na zemlju.

NIVO PEDOVA

Često ste čuli da se nivo pedova odnosi na nešto što je vezano za OL ili DL, ali ovo je jako bitno i za LB. Nepisano fudbalsko pravilo je da igrač koji je niže spustio svoj ped pobeđuje. Sve je više visokih OL kao i DL. Sama priroda je takva da je visokim ljudima mnogo teže da se spuste nisko pa tako i sa visokim OL. U modernom fudbalu LB stoje dublje u polju nego ranije što opet dovodi do toga da OL koji treba da izblokira LB mora da se podigne još više tokom trčanja što olakšava posao LB u smislu nivoa pedova. Svako od trenera bi voleo 4-5 igrača preko 190cm i teških 100kg koji trče kao gazele, ali igrača od 180cm to uopšte ne sprečava da bude odličan LB. Zbog svoje visine on je već u poziciji nižeg nivoa pedova u odnosu na visokog igrača OL.

"GURANJE" KUKOVIMA

Ovde dolazimo do jednog bitnog dela u učenju ove tehnike. Da bi zadržali pravilan položaj tela prilikom kontakta što će nam kasnije omogućiti oslobađanje od bloka, bitno je da prilikom samog kontakta spustimo kukove što niže. Ukoliko su nam leđa prava onda će i ramena da prate to spuštanje (nivo pedova). Prilikom zauzimanja pravilnog položaja bitno je da spustimo kukove savijajuđi kolena a ne da se povijamo u struku. Ovaj pokret je vrlo složen i delikatan tako da će zahtevati neko vreme dok ga vaši igrači ne savladaju. Pri pomenutom spuštanju kukova u samom trupu LB generiše se energija koja se kasnije oslobađa tako što eksplozivno izbacimo telo u blokera koristeći butne mišiće u kojima je ona i sakupljana. Da bi izvukli maksimum iz ovog pokreta mora se obratiti pažnja na položaj stopala. Stopalo vodeće noge (ona noga i ruka kojom ostvarujemo kontakt) mora da bude usmereno pravo u grudi blokera, u protivnom nećemo iskoristiti svu generisanu snagu i bićemo lako izgurani. Mnogi početnici će to stopalo okretati na stranu pokušavajući da se bace u blokera, to je instinktivna reakcija kojom pokušavamo da se zaštitimo, ne sluteći pritom da je to baš ono što ne treba da radimo i da tako omogućavamo da nas lakše izblokiraju.

REAKCIJA GORNJEG DELA TELA

Poslednji element je rad gornjeg dela tela, ruku i ramena. Bez obzira dojim delom tela ostvarujete kontakt (rame/ruke) bitno je da imate pravilan položaj tela o kojem smo pričali u prethodnim delovima teksta. Reakcija gornjeg dela tela mora takođe da bude eksplozivna i da bude usmerena u grudi blokera, na taj način možemo da ostvarimo separaciju, tj odvojimo se od tela blokera što nam daje šansu da se brže oslobodimo tog bloka. Mnogi treneri će LB učiti da kontak sa blokerom ostvaruju na različite načine u zavisnosti ko ih blokira i na koji način. Tipičan primer je FB koji je po veličini isti ili nekada manji od LB onda se njegovi blokovi primaju sa ramenom što omogućava LB da se bolje oslobodi tog bloka. Dok jedno rame i ruka na sebe primaju i amortizuju udarac slobodna ruka mora da skloni ruke blokera i onemogući ga da vas uhvati i tako "zaključa".

METODE UČENJA

Postoji nekoliko drilova koji su više nego odličan način da se ovaj segment igre savlada. Najrasprostranjeniji je OKLAHOMA DRILL, još jedan drij je jako interesantan ali se sve manje koristi zbog navodne surovosti a to je BULL IN THE RING.

U sledećem tekstu posvetićemo pažnju kretnji LB prilikom potere.





Нема коментара:

Постави коментар